Verkiezingen uitstellen?

Wie willen dit en wat zijn de consequenties hiervan.

Feb 05 2021

Auteur

Stijn de Vreede

De COVID-19 crisis heeft veel langer geduurd dan we hadden gehoopt. Door een aantal burgemeesters en politici wordt er voorgesteld de verkiezingen uit te stellen, maar het kabinet wil deze het liefst met veiligheidsmaatregelen laten doorgaan. Er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden wat er met de potloodjes gaat gebeuren, want met 13 miljoen stemgerechtigden, is dit nog een flinke logistieke klus.

Critici

Een van de grootste argumenten van voorstanders van het uitstellen van de verkiezingen is dat kwetsbare groepen, vooral ouderen, niet meer durven te stemmen. Hierdoor zou je kunnen beredeneren dat de verkiezingen niet geheel 'eerlijk' verlopen. Ook burgemeesters van steden maken zich zorgen om het logistieke proces en voelen zich verantwoordelijk voor de veiligheid bij het verloop van de verkiezingen. Henk Krol. die met een nieuwe partij meedoet vertelde in een debat dat hij moeite had met ondertsteuningsverklaringen te regelen nu mensen meer thuis zitten.

Verantwoordelijk minister Ollongren wil voorlopig nog niet uitstellen maar houdt de mogelijkheid wel open. Een van de getroffen maatregelen is het mogelijk maken van briefstemmen voor mensen van 70 en ouder. Nu er volgens Jaap van Dissel een derde golf in aantocht is, is het nog even spannend of de verkiezing echt op deze datum door kan gaan.

Als de verkiezingen alsnog doorgaan zal het in ieder geval een feest van de democratie worden, maar dan met kuchschermen, plexiglas, desinfectiegel en een voorkeur voor zelf meegebrachte potloodjes.