Laat je stem ook na de verkiezingen horen

Nathanael Korfker over de verkiezingen

Feb 15 2021

Auteur

Nathanael Korfker

Het was alsof de duvel ermee speelde: binnen een week nadat ik had besloten om op de ChristenUnie te stemmen bij de eerstvolgende verkiezingen kwamen er twee campagnes vanuit die partij waar ik moeite mee had. Het is een principieel punt van CU om tegen drugs te zijn, terwijl ik het idee heb dat legalisering in combinatie met goede voorlichting de enige wijze is waarop leed in de wereld verminderd kan worden. Toch gaat dit me er niet van weerhouden om op de CU te stemmen, sterker nog: ik ben dit jaar lid geworden van deze partij. Waarom zou iemand lid worden van een partij waar je op bepaalde punten fundamentele meningsverschillen hebt?

Hiervoor moeten we kijken naar de politieke invloed die je als burger kan hebben. Een hoop mensen denken dat je eens in de vier jaar een stem kan uitbrengen tijdens verkiezingen en vervolgens niets meer kan doen: je hebt gestemd op een partij en nu moet die partij het in de Tweede Kamer maar zien op te lossen. Dit is een vrij arm beeld van politiek en doet onder sommige geledingen van de bevolking verlangen naar meer stemmomenten zoals bijvoorbeeld referenda. Ik was vroeger ook iemand die heil zag in democratische vernieuwing en ik denk ook zeker dat er wat slagen gemaakt kunnen worden, maar ik heb ook de heilzame werking ontdekt die al besloten ligt in de Nederlandse politiek.

Wanneer ik een stem uit breng, dan wil een stem uitbrengen op iemand die ik op een gegeven moment in de ogen gekeken heb. Ik wil mijn volksvertegenwoordiging kunnen vertrouwen. Maar, los daarvan: ik wil contact met mijn volksvertegenwoordiging. Als mijn politieke affiniteit bij de VVD zou liggen, zou ik nooit op Rutte stemmen omdat ik weet dat de lijsttrekker van zo’n grote partij altijd ver van me af zal staan. Als je invloed wilt uitoefenen op de politiek die verder strekt dan enkel in het stemhokje staan eens in de vier jaar, dan doe je er goed aan om te stemmen op iemand die gemakkelijk te benaderen is.

Wanneer je vervolgens ook nog lid wordt van een partij, heb je de gelegenheid om de koers van die partij mede vorm te geven. Er zijn aparte commissies, bijeenkomsten, vergaderingen waar je middels de partij de politieke koers in de gaten kan houden en kan beïnvloeden. Waar je op 17 maart één van de 10.000.000 mensen bent, ben je (in geval van de CU) één van de 25.000 leden. Echt niet al die leden zullen zich met alle onderwerpen bemoeien, dus de potentiële invloed die je kunt uitoefenen op de zaken die jou aan het hart gaan is enorm. Met zo’n invloed neem ik fundamentele meningsverschillen voor lief en houd ik de hoop om de partij middels overtuigende argumenten mijn kant op te laten bewegen.

Voel je een democratisch tekort? Heb je het idee dat jouw stem er niet toe doet omdat jij één van de vele burgers bent in dit land die iets te zeggen wil hebben? Stem dan niet op de lijsttrekker, maar kijk verder op de lijst. Volksvertegenwoordigers vinden het fijn om te weten wat er speelt. Ze vertellen graag wat zij kunnen doen in de Kamer om jou te helpen. Neem dus contact op met de volksvertegenwoordiger waarop je stemt, drink een kopje koffie met hem of haar en wees je eigen lobbyist. Misschien kom je er op die manier achter dat het politieke systeem zoals we dat in Nederland kennen wel genoeg middelen biedt om jouw stem mee te laten tellen.