De Nieuwe Partij: VOLT

Berry Bouw bespreekt nieuwkomers in de politiek

Mar 09 2021

Auteur

Berry Bouw

Zoals jullie weten schrijf ik over enkele nieuwkomers in de Nederlandse politieke arena.

Vandaag is de beurt aan een partij die al langer mee doet aan verkiezingen, en specifiek de Europese en Duitse verkiezingen, namelijk VOLT.
Volt is een progressief rechtse tegenhanger van D66. Rechts hoor ik je denken? Ja: Waar D66 centrum-progressief is, staat VOLT daar iets verder rechts naar boven op de Kieswijzer van het Kieskompas. En als ik dan iets ga spelen met de vinkjes betreft de onderwerpen gebeurt er iets interessants. Wanneer ik enkel het vinkje Milieu en Klimaat open heb staan, schuift VOLT opeens enorm veel verder naar rechts. Dit komt mede doordat VOLT zich uitgesproken heeft voorstander te zijn van Kernenergie als tussenoplossing opzoek naar een duurzame energiebron.

Wat is VOLT eigenlijk voor partij, en waar komen ze vandaan?

De organisatie is in 2017 opgericht door Andrea Venzon, Colombe Cahen-Salvador en Damian Boeselager. Drijfveren waren de opkomst van het populisme en de gevolgen van de Brexit.

VOLT Europa geregistreerd in Luxemburg. Eerder was de organisatie bekend als Vox Europe.

Tijdens de Europese parlementsverkiezingen van 2019 heeft de partij in Duitsland een zetel gewonnen. De Duitse medeoprichter Damian Boeselager vertegenwoordigt nu alle VOLT-afdelingen in het Europees parlement, en is lid van de de Groenen / Europese Vrije Alliantie.

Ook in Nederland doet VOLT mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, met als lijsttrekker, Laurent Dassen, een van de jongste lijsttrekkers die dit jaar meedoen aan de verkiezingen. Waar VOLT bij jonge kiezers op activeert is de leeftijd van de lijsttrekker, helemaal nu de andere linkse lijsttrekkers voor veel jongeren niet geheel aansprekende personen zijn. Ook de Pan-Europese samenwerking, geen Nexit maar een Max-it is één van de slogans waarmee VOLT groot propageert op hun website, een interessant substandpunt in de Europese vernieuwingen is de volgende:

- Stop het op en neer reizen van het Europees Parlement tussen Straatsburg en Brussel. Dit kost onnodig veel geld.

Iets wat niet iedere partij heeft genoemd, maar wel een standpunt waarbij we als Nederlanders geld mee kunnen besparen, wat we aan andere doelen kunnen uitgeven. De kans is groot dat D66 een paar zetels aan hun paarse Europese vrienden cadeau moet doen.