De Nieuwe Partij: JONG

Berry Bouw bespreekt nieuwkomers in de politiek

Feb 15 2021

Auteur

Berry Bouw

Afgelopen week stelde de kiesraad de lijsten vast en kwam het aantal partijen dat rechtsgeldig meedoet aan de verkiezingen op 37. In deze serie wil ik jullie bekend maken met de kleinere partijen en dan begin ik als jongere bij een partij die opkomt voor en door jongeren. Ze willen niet als links of rechts te boek staan, en hebben de jongste lijsttrekker deze verkiezingen, waarschijnlijk weet u al dat ik het over JONG heb.

Een paar feitjes over Jong:

  • Jongste kandidatenlijst: gemiddeld 24 jaar
  • Niet links of rechts maar toekomstgericht; JONG wil zich bij alle thema's afvragen wat dit betekent voor de toekomst.
  • JONG bestaat al sinds 2017, waar zij meededen aan gemeenteraadsverkiezingen. 2021 is de eerste keer dat JONG aan TK-verkiezingen meedoet.
  • Als JONG een zetel haalt op 17 maart ,zou dat de eerste jongerenpartij wereldwijd zijn die dat in de landelijke politiek bereikt.

Tijdens de verkiezingen is de opkomst van jongeren altijd relatief laag, ondanks het grote belang ervan voor hún toekomst. JONG wil graag die belangen vertegenwoordigen en roept jongeren op om toch te gaan stemmen!

Veel mensen zien nieuwe partijen als one-issue partijen, maar vergis je niet hoe het relatief grote verschil tussen bestuurders en jongere zich verhoudt. In het I&O onderzoek van afgelopen week zie je dat terug. Jongeren willen gezien en gesproken worden en graag op de klassieke bestuursvormen van de democratie meebeslissen. En daarvoor maakt JONG zich hard. JONG wil jongeren een stem geven.

Bron: IO Research