De Nieuwe Partij: BoerBurgerBeweging

Berry Bouw bespreekt nieuwkomers in de politiek

Feb 22 2021

Auteur

Berry Bouw

In deze serie artikelen gaan we langs bij nieuwe partijen. Vandaag gaan we 'op bezoek' bij BBB oftewel de BoerBurgerBeweging, die ooit begon vanuit #BoerBurgerTweet, een social media account met pakweg 20.000 volgers op Facebook en 12.000 volgers op Twitter.

Wekelijks geeft een boer(in), tuinder of visser via #BoerBurgerTweet uitleg over hetgeen ze dagelijks doen op hun bedrijf en de passie waarmee ze hun werkzaamheden in de stal, in de kas, op zee of op het land uitvoeren.

De lijsttrekker van BoerBurgerBeweging Caroline van de Plas wil meer verbinding tussen de boeren en burgers. Want zoals de het Nederlandse gezegde aangeeft Boeren, Burgers en Buitenlui. Wie nu die buitenlui zijn moet je mij niet vragen.

Bij Agrio is onderzoek gedaan naar het stemgedrag van de Nederlandse boeren, hieraan deden ca. 2800 boeren mee en de conclusie hieruit is dat 18% van de boeren meer 'boerenverstand' in de kamer wil.

Bron: Stal-en-akker.nl

Hieruit blijkt dat BoerBurgerBeweging de stem van de boer bij de grotere partijen haalt.

Als partij die een one-issue naam heeft (daar heb je de term weer, je gaat deze term vaker horen) en zelf aangeeft met een one-issuepartij de kamer in te willen, heeft BoerBurgerBeweging geen one-issue verkiezingsprogramma.

Ze staan electoraal tussen de VVD en CDA in. Wat een moeilijke electorale plek is, maar wel een plek waar mogelijkheden zijn. Gezien de VVD en CDA de afgelopen jaren in een coalitie zaten, is het voor een BoerBurgerBeweging makkelijker om plannen te vertegenwoordigen, iets wat altijd makkelijker is voor de New Entrants.

Bij BoerBurgerBeweging hebben ze hun programma in 3 delen gesplitst 1 voor de boer, 1 voor de burger en 1 voor de jongeren.

Ik probeer in gedachten in jullie hoofd te kijken, en verwacht dat jullie benieuwd zijn naar de reden waarom er voor deze specifieke doelgroepen gekozen is.

Op www.BoerBurgerBeweging.nl vinden jullie het antwoord. En dat antwoord valt ook nog eens te lezen in je eigen dialect.